Behandeling Fobie | Psychologenpraktijk Amsterdam

Fobie. Wanneer angst je belet om onder de mensen te zijn

Veel mensen voelen angst wanneer ze een spin zien, op een hoge trap staan, in een dal kijken, bloed zien of in het openbaar moeten spreken. Zolang deze angsten je dagelijks leven niet ontregelen, hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer echter de angst je belet om naar buiten te gaan, je onder mensen te begeven, niet op hoogtes te staan, dan is er sprake van een fobie. De angsten die je voelt zijn zo extreem, dat je de situaties die de angst kunnen oproepen vermijdt of ontvlucht.

Wat is een sociale fobie?

Bij een sociale fobie lijkt het alsof je erg verlegen bent. Je bent bang dat anderen je vreemd of afwijkend vinden. Ook kun je bang zijn om zelf raar gedrag te vertonen, zoals blozen, trillen of stotteren. Faalangst en spreekangst zijn voorbeelden van een sociale fobie. Je probeert daarom de gevreesde situatie te vermijden. De sociale fobie hindert je in de omgang met andere mensen. Dit kan problemen geven op je werk en kan leiden tot een sociaal isolement.

Wat is een specifieke fobie?

Als je een specifieke fobie hebt, voel je een hevige, onredelijke angst voor bepaalde dingen of situaties, zoals: spinnen, slangen, injecties, bloed, hoogtes (hoogtevrees), vliegen (vliegangst) of kleine ruimtes, zoals een lift of een toilet (claustrofobie). Je weet meestal wel dat de angst overdreven is, maar dat helpt niet. Zodra je geconfronteerd wordt met hetgeen waar je zo bang voor bent, raak je in paniek. Je probeert er waarschijnlijk alles aan te doen om deze situaties te vermijden.

Wat zijn de symptomen van een fobie?

Ieder persoon is uniek en zal anders op een fobie reageren. Vaak heb je last van een combinatie van onderstaande lichamelijke klachten als je geconfronteerd wordt met de dingen of situaties die de angst oproepen, zoals:

Angst en vermijdingsgedrag zijn kenmerken die altijd bij een fobie voorkomen. Door het vermijden van de dingen of situaties waar je bang voor bent, hoop je minder last te hebben van je angst. Maar daardoor leer je niet met je angst om te gaan. Het kan juist tot gevolg hebben dat je last blijft houden van je angst of dat het erger wordt.

Behandeling van je fobie door Psychologenpraktijk Amsterdam

Heel soms gaat een fobie spontaan over, maar meestal is therapie nodig. Veel mensen schamen zich voor hun fobie en proberen het daarom voor de buitenwereld te verbergen. Hierdoor laten zij zich niet behandelen en duurt de fobie langer en kan vaak erger worden. De meeste fobieën zijn gelukkig goed te behandelen. De behandeling is onder andere gericht op het doorbreken van het vermijdingsgedrag en het ombuigen van de angstgedachten naar meer realistische gedachten. De angsten verdwijnen of worden in ieder geval beter hanteerbaar.

Contact Psychologenpraktijk Amsterdam

Heb je hulp nodig, herken je jouw klachten of heb je vragen over de behandeling van je fobie? Bel voor een afspraak of stuur een mail naar Psychologenpraktijk Amsterdam. We helpen je graag!