Behandeling verlies- en rouwverwerking | Psychologenpraktijk Amsterdam

Wat is rouw?

Rouwen is het proces van aanpassing na het verlies van iets of iemand waar je veel waarde aan hecht. Je kunt heel veel verliezen in het leven, een familielid, een vriend of vriendin. Maar ook je baan, huisdier of je huwelijk. Rouwverwerking is het leren leven met het verlies. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en op zijn eigen tijd.

Rouwen is gezond. Het stelt je in staat om je verlies te verwerken. Over het algemeen lukt dit alleen of met hulp van familie en vrienden. Maar niet altijd. Soms blijf je in het rouwproces steken en is het verstandig om hulp te zoeken.

Wat zijn de gevolgen van verlies en rouw?

Hoe je omgaat met verlies is per persoon heel verschillend. Jonge mensen rouwen anders dan oudere mensen. Heb je voldoende mensen om je heen die je kunnen steunen, hoe heb je eerdere verliezen verwerkt en was het verlies verwacht of onverwacht?

Als je rouwt ben je verdrietig. Maar je kunt ook gevoelens hebben van woede, onmacht, verlangen, angst of schuld. Rouwen kost niet alleen tijd maar ook energie en kan gepaard gaan met lichamelijke klachten, zoals:

  • een grotere kans op verkoudheid of griep;
  • vermoeidheid, lusteloosheid, slapeloosheid;
  • weinig of juist veel eetlust;
  • rusteloosheid, hartkloppingen;
  • buikpijn en hoofdpijn.

Dit zijn normale reacties van je lichaam en de klachten zullen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Belangrijk is om voldoende rust te nemen, maar ook aan lichaamsbeweging te doen.

Begeleiding bij verlies en rouwverwerking door Psychologenpraktijk Amsterdam

Vaak bieden vrienden of familie voldoende steun om het verlies te verwerken. Soms lukt dat echter niet. In dat geval kan hulp van een ervaren psycholoog uitkomst bieden.

Tijdens de begeleiding wordt het proces van rouwverwerking doorlopen met als doel het verlies een plaats te geven in je dagelijks leven, zodat je de draad weer kunt oppakken. We zoeken ook naar oplossingen om de emotionele of lichamelijke klachten te verhelpen.

Contact Psychologenpraktijk Amsterdam

Heb je hulp nodig, herken je jouw klachten of heb je vragen over de begeleiding van je verlies en rouwverwerking? Bel voor een afspraak of stuur een mail naar Psychologenpraktijk Amsterdam. We helpen je graag!