Behandeling van je trauma | Psychologenpraktijk Amsterdam

Wat is een trauma?

Ieder mens maakt nare dingen mee. Dat hoort bij het leven. Meestal verdwijnt zo’n nare gebeurtenis na verloop van tijd uit je gedachten. Maar sommige ervaringen zijn zo schokkend dat je ze moeilijk kunt vergeten. Dat geldt bijvoorbeeld voor een ernstig verkeersongeluk, een overval, mishandeling of seksueel geweld. Als je zoiets meemaakt, kan dat je leven helemaal ontregelen. Het kost tijd om van zo’n gebeurtenis te herstellen. Je verwerkt de gebeurtenis langzaam en pakt de draad van het dagelijks leven weer op. Hoe lang zo’n verwerking duurt, is voor iedereen verschillend.

Wat zijn de symptomen van een trauma?

Soms lukt het niet de schokkende gebeurtenis te verwerken. Dat merk je aan allerlei lichamelijke en psychische klachten. Je hebt bijvoorbeeld herbelevingen, je hebt last van slapeloosheid, nachtmerries, hartkloppingen, je schrikt snel en bent somber. Ook heb je de neiging om alles te vermijden dat aan het trauma doet denken. Als je zulke klachten hebt, heb je misschien een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Dan is de gebeurtenis zo schokkend voor je geweest, dat je last houdt van veel spanning en stress.

Behandeling van je trauma met EMDR

Een trauma is meestal goed te behandelen. We gebruiken onder andere de EMDR methode (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), waarbij je door middel van oogbewegingen of klikjes die je afwisselend links en rechts hoort, bezig bent met het heden en het verleden. Het is een beproefde methode om je zonder veel belasting snel te helpen met het verwerken van je trauma.

De EMDR behandeling zorgt ervoor dat de traumatische herinnering vrij snel haar kracht en emotionele lading verliest. Het is dus minder pijnlijk om aan de nare gebeurtenis terug te denken. Het resultaat is dat de traumatische ervaring je denk- en leefpatroon niet meer ontwricht. Ook de lichamelijke en psychische klachten worden minder of verdwijnen helemaal.

Contact Psychologenpraktijk Amsterdam

Heb je hulp nodig, herken je jouw klachten of heb je vragen over de behandeling van je trauma? Bel voor een afspraak of stuur een mail naar Psychologenpraktijk Amsterdam. We helpen je graag!