Therapie mindfulness | Psychologenpraktijk Amsterdam

Mindfulness staat voor gerichte aandacht. Je richt bewust je aandacht op je gedachten en gevoelens die je op dit moment ervaart, zonder hierover te oordelen en deze voor dat moment te accepteren.

Dat lijkt gemakkelijk, maar we zijn vaak bezig met het verleden of de toekomst. Het is moeilijk om je aandacht slechts op één moment te richten. Je dwaalt steeds af en je wordt meegesleurd in een stroom van gedachten. We zijn zo vaak ergens anders met onze gedachten dat we handelen vanuit ingesleten patronen en routine. Terwijl je op de fiets onderweg bent naar je werk, zie je niets van de omgeving, want je bent in gedachten al bezig met de eerste vergadering, je maakt een boodschappenlijstje voor het avondeten, je bent nog aan het piekeren over de woordenwisseling van gisteren met je collega, etc.

Door mindfulness leer je om te gaan met je gedachtenstroom en deze beter te sturen. Je brengt de aandacht weer terug in het hier en nu. Je ervaringen zijn hierdoor intenser en je geniet meer van wat je doet, voelt en ervaart.

Druk, druk, druk

We leven in een jachtige wereld. Alles moet sneller, beter en alles moet tegelijk. Dit is enorm toegenomen met de komst van e-mail, mobiele telefoons, laptops, tablets, etc. Je moet altijd en overal bereikbaar zijn. Mindfulness helpt je om te ontspannen en op een goede manier om te gaan met stress.

Hoe en wanneer is mindfulness ontstaan?

Mindfulness is gebaseerd op eeuwenoude boeddhistische meditatietechnieken. De Amerikaanse wetenschapper Jon Kabat-Zinn heeft als eerste het begrip mindfulness uit zijn boeddhistische context gehaald en in de jaren zeventig een acht weken durende training ontwikkeld. In eerste instantie was de training bedoeld voor mensen met lichamelijk en psychische klachten, maar inmiddels zijn de trainingen breder toepasbaar en bestemd voor iedereen, die zich wil oefenen in opmerkzaamheid.

Training mindfulness

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen en aanleren tijdens de trainingen. De trainingen leren je anders om te gaan met stress, burn-out, piekeren, somberheid, angsten, vermoeidheid of boosheid.

Ook als je geen specifieke klachten hebt, dan kan het beoefenen van aandacht de kwaliteit van je leven verbeteren. De trainingen helpen je om uit de dagelijkse routine te stappen, bewust in het leven te staan, bewust handelingen te verrichten en je minder af te laten leiden door de altijd doorgaande activiteiten van je gedachten. Mindfulness helpt je een leuker, meer ontspannen en meer waardevol leven te leiden.

Contact Psychologenpraktijk Amsterdam

Heb je vragen over mindfulness? Bel voor een afspraak of stuur een mail naar Psychologenpraktijk Amsterdam. We helpen je graag!