Behandeling van je depressie | Psychologenpraktijk Amsterdam

Wat is een depressie?

Niet iedere sombere of verdrietige stemming is een depressie. Bij een depressie heb je last van somberheid en lusteloosheid gedurende een langere periode en is het niet zo gemakkelijk om hier weer uit te komen. Een depressie is een serieuze aandoening die veel voorkomt en waar mensen van alle leeftijden last van kunnen hebben. Het is dus niet iets om je voor te schamen. Je bezigheden thuis, in je vrije tijd of op het werk kunnen door een depressie ernstig verstoord worden. Het is dan verstandig om hulp te zoeken en een ervaren psycholoog te raadplegen.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

Bij een depressie heb je last van somberheid en lusteloosheid gedurende het grootste deel van de dag en heb je weinig plezier in bijna alle gewone dagelijkse dingen. Daarnaast heb je bij een depressie ook een combinatie van een aantal andere klachten, zoals:

 • concentratieproblemen, bijvoorbeeld bij het lezen of televisiekijken;
 • besluiteloosheid, ook al gaat het om iets heel simpels;.
 • vermoeidheid;
 • rusteloosheid en je bent snel geïrriteerd;
 • schuldgevoelens;
 • slaapproblemen (je slaapt slecht of juist overmatig veel);
 • eetproblemen (je eet te weinig of te veel, waardoor je afvalt of aankomt in gewicht);
 • je ervaart het leven als een grote last en denkt regelmatig aan de dood of zelfmoord.

Als dit soort klachten gedurende langere tijd aanhouden, dan wijst dat op een depressie.

Wat zijn de oorzaken van een depressie?

De precieze oorzaak van een depressie is vaak onduidelijk, meestal spelen verschillende factoren een rol. Soms komt somberheid in de familie voor. Ook kan een depressie ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis, zoals echtscheiding, verlies van een dierbare of een ervaring met geweld (mishandeling, verkrachting, oorlogsgeweld). Een moeilijke jeugd, een chronische ziekte of bijwerkingen van medicijnen kunnen ook van invloed zijn bij het ontstaan van een depressie.

Welke specifieke soorten van depressie zijn er?

Naast een ‘gewone’ depressie, is een aantal specifieke soorten van depressie te onderscheiden:

 • een seizoensgebonden depressie;
 • een manisch-depressieve stoornis;
 • een postnatale depressie.

Wanneer een depressie ieder jaar weer in hetzelfde seizoen optreedt, is er sprake van een seizoensgebonden depressie. De meeste mensen met een seizoensgebonden depressie hebben last van hun depressie in de winter. De klachten beginnen veelal in de herfst, verergeren in de winter en verdwijnen langzaam in de lente. Behandeling met lichttherapie geeft een positief resultaat bij een groot deel van de mensen met een depressie in de winter.

Bij een manisch-depressieve stoornis (ook wel bipolaire stoornis genoemd) heb je last van sterk wisselende stemmingen. Periodes waarin je overdreven uitgelaten bent, de manische periode, worden afgewisseld met periodes waarin je extreem somber bent, de depressieve periode. Tussen twee periodes is je stemming meestal normaal.

Veel vrouwen hebben de eerste dagen na een bevalling snel last van spontane huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en slaapproblemen. Meestal gaan deze klachten vanzelf over. Maar sommige vrouwen zijn maandenlang somber. Ze zijn prikkelbaar, angstig en neerslachtig en je kunt dan spreken van een postnatale depressie.

Behandeling van je depressie door Psychologenpraktijk Amsterdam

Als je sombere stemming langer aanhoudt dan verwacht en je dagelijks functioneren er sterk onder gaat lijden, is het verstandig om hulp te zoeken. Een behandeling versnelt het herstel of voorkomt dat de klachten terugkeren.

Het voornaamste doel bij het behandelen van je depressie is om de negatieve spiraal waarin je bent beland te doorbreken. We onderzoeken samen de ontstaansfactoren en helpen je met het veranderen van je denk- en gedragspatronen die je klachten in stand houden. Daarnaast stimuleren we je om weer dingen te gaan doen, die je voor je depressie leuk vond zoals sport, hobby’s, werk en sociale contacten.

Contact Psychologenpraktijk Amsterdam

Heb je hulp nodig, herken je jouw klachten of heb je vragen over de behandeling van je depressie? Bel voor een afspraak of stuur een mail naar Psychologenpraktijk Amsterdam.
We helpen je graag!