Psychologenpraktijk Amsterdamrelatietherapie

14 tips om de beste relatie van je leven tot stand te brengen

Eindelijk kunnen we de wetten van de liefde begrijpen – en ze zijn heel duidelijk! Je kunt een bevredigende, veilige relatie tot stand brengen, door de romantische liefdesband te herstellen, en je kunt er nú mee beginnen! (Vertaling van een artikel van Dr. Sue Johnson).

 1. Verlaat het verouderde idee, dat de liefde iets is dat je gewoon overkomt
  De moderne wetenschap laat ons zien, dat de romantische liefde niet langer een mysterie is. Het is volkomen logisch. Je kunt de wetten van de liefde leren. Je hebt meer controle over deze heftige emotie dan je denkt! Wat je begrijpt, kun je vorm geven. De eerste stap is om te besluiten dat je meer wilt begrijpen van de liefde en de moderne wetenschap van hechting.
 2. Probeer iedere dag je hand naar iemand uit te strekken en hun aandacht of genegenheid te vragen
  Accepteer dat je een zoogdier bent en dat liefde een oeroude, ingebakken manier van overleven is. Je bent gelukkiger, gezonder, sterker, kunt beter met stress omgaan, en je leeft langer wanneer je de band met je geliefden koestert. Het is OK om je geliefden nodig te hebben; ze zijn je grootste rijkdom. We zijn niet geschapen voor de zelfredzaamheid. De sterksten onder ons accepteren deze behoefte aan hechting en durven anderen te benaderen.
 3. De volgende keer dat je je onzeker, bezorgd of angstig voelt, probeer dit gewoon aan je partner te vertellen en houd de hand van je partner vast
  Of merk de emotionele signalen van je partner op en reik je partner de hand. De banden van de liefde bieden ons een veilige haven, waar we kunnen schuilen en onze emotionele balans kunnen herstellen. De laatste studie in ons lab toont aan, dat alleen al het vasthouden van de hand van je geliefde je hersenen kan kalmeren en angst kan opheffen.
 4. Kijk of er momenten zijn dat je openhartigheid moeilijk vindt, en je defensief wordt, afstand houdt of je afsluit
  We weten dat emotionele openhartigheid en toegankelijkheid de grondbeginselen zijn van een solide en duurzame relatie. Kijk of je het initiatief kunt nemen om deze beginselen te delen met je partner, om hem of haar te helpen begrijpen waarom het op dit moment moeilijk is om openhartig te zijn.
 5. Denk na over hoe jij en je partner normaal gesproken met elkaar omgaan
  Kan ieder van jullie de ander bereiken? Wat doe je als de ander overstuur raakt of niet op je reageert? Blijf je aandringen om contact te maken of neem je afstand? Vertel je partner wat hij / zij kan doen om hem / haar te kunnen bereiken in plaats van je tegen hem / haar te verzetten of je van hem / haar af te wenden.
 6. Probeer met je partner te bespreken hoe jullie elkaar beïnvloeden
  Jullie geven beiden signalen van veiligheid of gevaar af, die onze hersenen als serieuze overlevingsinformatie beschouwen; we zijn allemaal kwetsbaar wanneer we alleen zijn. Wanneer breng je een gevoel over van echte vreugde of tevredenheid voor je partner? Wanneer geef je een signaal af van verdriet – een gevoel van afgewezen of alleen te zijn? Onze hersenen ervaren dergelijke pijn op dezelfde plaats en op dezelfde wijze als fysieke pijn.
 7. Wanneer jullie ruzie hebben, haal diep adem en probeer de ruzie van een afstand te bekijken
  Vaak blijkt, dat iemand bij het bespreken van problemen juist vraagt ​​om meer emotionele hechting. Kijk of je nieuwsgierig kunt worden en benoem wat er aan de hand is; misschien probeert de één contact te leggen, terwijl de ander kritiek hoort en afstand neemt. Bekijk hoe dit ervoor zorgt dat jullie je alleen en een beetje angstig voelen. Praat hierover.
 8. Nodig je partner één keer per dag uit voor meer intimiteit door het spelen van een eenvoudig inlevingsspel
  Iedere persoon denkt aan een gebeurtenis gedurende hun dag. Vervolgens probeer je om de beurt elkaars gezicht te lezen en vast te stellen of je één van de zes basis emoties kunt herkennen: vreugde, verrassing, verdriet, boosheid, schaamte / verlegenheid of een soort van angst. Kijk of je gok juist is. Het is belangrijk om te leren op elkaar af te stemmen!
 9. Neem een rustig moment, stem af op het emotionele kanaal en kijk of je elkaar duidelijk kunt maken wat je het meest nodig hebt
  Houd het simpel en concreet. Heb je comfort, geruststelling, steun, empathie nodig of een duidelijke boodschap hoe belangrijk je bent voor hem of haar? Als het te moeilijk is om dit met je partner te delen, vertel dan hoe moeilijk het is om dit openlijk te bespreken en vraag om dit toch te doen.
 10. Wees je bewust van het feit dat emotionele verwondingen relaties kunnen laten ontsporen
  Je kunt je partner veel pijn toebrengen, alleen al omdat je zo belangrijk bent voor de ander – jij bent degene van wie hij / zij afhankelijk is. Vraag je geliefde, tijdens een intiem moment, of er verwondingen zijn die niet zijn geheeld, misschien zijn er momenten geweest waarop je zijn / haar vraag om ondersteuning en contact hebt gemist. Probeer te helpen met deze pijn (de pijn wordt niet minder alleen door het verstrijken van de tijd). Vaak helpt het door te vertellen dat je je kunt voorstellen dat hij / zij zich gekwetst voelt en dat je ermee wilt helpen.
 11. Weet dat het beste recept voor geweldige seks een veilige emotionele hechting is en een open communicatie
  Beschrijf in het kort wat je ideale minnaar zou kunnen doen in bed en hoe hij of zij je zou kunnen uitnodigen tot een erotisch spel. Geef dit aan je partner en bekijk wat je over elkaar ontdekt. Vergeet niet, kritiek kwetst de ander en beëindigt de verkenning en seksualiteit.
 12. Bespreek hoe je van je familie hebt geleerd om met emoties om te gaan
  Emotie is de muziek waarop geliefden dansen; het helpt als de muziek duidelijk is. Dan kun je elkaars bedoelingen voorspellen en weet je hoe je samen in harmonie kunt bewegen. Praat over de dingen die je hebt geleerd, waarom het moeilijk is om te luisteren of om je gevoelens te delen.
 13. Vertel elkaar je belangrijkste doel voor het komende jaar en bekijk of je een manier kunt vinden om elkaar te steunen om dit doel te bereiken
  Het is duidelijk, dat als we weten dat iemand ons steunt, we meer zelfvertrouwen hebben en we avontuurlijker zijn. We bereiken onze doelen gemakkelijker en zijn minder van slag door teleurstellingen.
 14. Koester je relatie. Creëer kleine rituelen om je relatie te herkennen
  Misschien is het een speciaal soort kus als je ’s ochtends vertrekt of een speciaal kwartiertje wanneer je thuis komt. Dit is heilige tijd. Zakelijke agenda’s, het oplossen van problemen of afleiding in de vorm van kleine elektronische schermen zijn op deze momenten niet toegestaan.

Neem de liefde in eigen handen en houd elkaar stevig vast. Lees meer in Dr. Sue’s Love Sense: The Revolutionary New Science of Romantic Relationships.