Psycholoog-Lisette-van-Dun

Psycholoog Lisette van Dun

Bewust te leven
Mijn jeugd was warm, vrij zorgeloos en vol liefde. Het was een heerlijke tijd waarin buitenspelen, rennen en tennissen op straat de dagen bepaalden. Er was vertrouwen, respect en ik kon volledig zijn wie ik ben. Dat zijn belangrijke elementen, die me nog steeds bepalen.

De lagere school bracht ik door op de Vrije School. Ik denk dat daar mijn gevoeligheid voor persoonlijke ontwikkeling, het herkennen en stimuleren van verborgen mogelijkheden en talenten ontstond. En als ik niet op school zat, was ik in beweging: spelen, sporten. Ik zat in een hockeyteam, in een tennisteam en was gewoon lekker op straat aan het rennen en spelen.

Dat is wel een beetje de rode draad: geest én lichaam.

Je ontwikkelen
Ik ging psychologie studeren in Amsterdam. Toen nog met veel aandacht voor kinderen, jeugdigen en ontwikkeling. Ik wilde niet alleen in de boeken rondhangen, en had ook sterk het idee dat de theorie me pas echt iets zou zeggen als ik ermee kon werken.

Ik deed daarom veel vrijwilligerswerk: met verstandelijk beperkten, dak- en thuisloze jongeren, tienermoeders en de Kindertelefoon. Daar deed ik onvergetelijk veel kennis op en daar leerde ik ook: ‘ik kan dit, ik ben hier goed in.’ Dat motiveerde me enorm.

Na mijn studie kon ik voor langere tijd werken als psycholoog in Suriname. Buiten dat het een prachtige persoonlijke ervaring was, kon ik daar mijn stijl en methode als psycholoog verfijnen. In korte tijd leerde ik heel veel. Ook de cultuurverschillen waren voer voor verdieping.

Werken als psycholoog
Weer terug in Nederland werkte ik in zorginstellingen voor kinderen, jongeren en volwassenen met verschillende psychiatrische problemen. Hier ontwikkelde ik een persoonlijke, betrokken en warme manier van werken. Waarbij cliënten de respectvolle aanpak en het oordeelvrije en meedenkende karakter van het werk waarderen. Ook de combinatie van denken en doen geeft cliënten de ruimte een eigen leermodel te vinden en zo op een positieve manier naar oplossingen te werken.

Ook in de behandeling is de combinatie van geest en lichaam belangrijk: we praten, analyseren, schrijven en denken, maar je gaat ook aan de slag met bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen, wandelingen en soms ook yoga-oefeningen. Cliënten vinden dat samenspel heel plezierig omdat je ook echt iets kunt doen.

Werken als mens
Wat veel cliënten eveneens waarderen is dat ik jouw kant van het gesprek ken. Ook ik ben in mijn leven tegen dingen aangelopen, en heb vragen gehad waar ik alleen niet uitkwam. De gesprekken die ik op die momenten met een psycholoog had, hebben me geholpen opnieuw richting te vinden, inzicht in mijzelf te vergroten en met een gevoel van grip op mijn eigen leven weer verder te kunnen.

In onze samenwerking richt ik me op persoonlijke ontwikkeling, je proces is een proces van groei, waarbij jij de expert over jezelf bent en ik vanuit kennis en ervaring een klankbord, spiegel en soms gids zijn. Ik ondersteun je vanuit de gedachte dat jij uiteindelijk het beste weet wat voor jou een realistische, passende en gewenste gedragsverandering is.

Daarbij kan je verleden een rol spelen, hoe je nu vormgeeft aan je leven, en wat er in het verschiet ligt. Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

In beweging
Was het vroeger hockey en tennis, via een uitstapje naar de vechtsport, is het nu heel veel hardlopen (bootcamp, survival en marathon) en pilates. Een voor mij ultieme combinatie van inspanning en ontspanning. En… sinds kort sta ik op de kitesurfplank!

Ik ben er van overtuigd dat bewegen een essentieel onderdeel is van het leven en bijdraagt aan een goede balans. Je zit beter in je vel en voelt je beter. Mede vanuit deze gedachte heb ik een opleiding tot biodynamisch massagetherapeut gevolgd, die ik op verzoek in kan zetten in de behandeling.